Trevvel laat inwoners in de kou staan

Stel je voor: het is de eerste schooldag. Na een mooie zomervakantie kijk je uit om weer naar school te gaan en je vrienden weer te zien. Je bent afhankelijk van speciaal vervoer, maar de taxi komt te laat of helemaal niet. “Het recht op onderwijs van deze kinderen komt zo onder druk te staan. Dat is niet aanvaardbaar”, zegt kinderombudsvrouw Stans Goudsmit.

Dit is niet alleen erg vervelend voor deze leerlingen. Veel meer Rotterdammers hebben hier last van. Trevvel verzorgt dit vervoer naar school. En ook naar de dagbesteding, de sportclub of het ziekenhuis voor inwoners die dat zelf niet kunnen. Dit gaat helaas lang niet altijd goed. Niet alleen moeten inwoners veel te lang wachten op Trevvel, maar Trevvel is ook totaal niet bereikbaar om de klachten op te lossen. Kwetsbaar Rotterdam staat zo in de ‘vervoerskou’. Het is tijd voor actie, vinden de Rotterdamse ombudsvrouwen Marianne van den Anker en Stans Goudsmit.

“Het bureau van de gemeentelijke ombudsman ontvangt veel te veel klachten over Trevvel. Ook na de zomer zien wij helaas geen verbetering”, zegt Marianne.

De ombudsvrouwen sporen de verantwoordelijke wethouder aan om samen met Trevvel en de ‘klanten’ tot inventieve oplossingen te komen. Ook oplossingen buiten de gebaande paden. De wethouder neemt zowel het probleem als de oplossingsrichtingen serieus.

Op 1 september 2022 worden de problemen in de gemeenteraad van Rotterdam besproken. Op 29 augustus 2022 hebben de ombudsman en de kinderombudsman een brief naar de gemeenteraad gestuurd. “De gevolgen van de problemen bij Trevvel zijn enorm en hebben effect op het leven heel veel Rotterdammers én hun omgeving”, zegt Marianne. Deze zorgen staan ook al in het rapport van de gemeentelijke ombudsman over Trevvel van 2020. En ook de kinderombudsman komt de problemen met leerlingenvervoer tegen in het onderzoek naar het dagelijks leven van kinderen met een beperking, dat op 13 oktober openbaar gemaakt wordt.

Zowel jongeren als volwassenen geven alvast aan mee te willen denken over een oplossing. Dat is een mooi startsignaal voor verbetering. Ben je benieuwd naar de signalen en genoemde oplossingen? Lees hier de brief aan de gemeenteraad!